perjantai 25. maaliskuuta 2011

Ensimmäinen kotiviikko takana

J & V 


Ensimmäinen viikko takana vauvojen kanssa kotona. Alkujärkytyksestä ehkä jollakin tavalla selvitty ja itsekin olen toipumaan päin.

Yllätyksiä täynnä ollut tämä viikko. Oman voinnin lisäksi huolta on aiheuttanut vauvojen pieni painon nousu ja itse asiassa nousemattomuus. Tästä syystä saimme ohjeet sekä sairaalasta että kotona käyvältä kätilöltä olla antamatta rintaa, koska se väsyttää liikaa. Tämä onkin hyvin ilmeistä, sillä jo pullosta imiessä nuo raasut huohottavat kuin maratonia juostessa... Silloin tällöin kuitenkin annan vielä maistiaisiksi ja loput pumppaan, josko sitten piakkoin pystyttäisiin palaamaan imetykseen. Eivät ainakaan vielä hylji "tissibaaria". Toisaalta tuo pullosyöttö on tuonut miehen hyvinkin lähelle vauvoja: hän on ollut tämän viikon lomalla kotona ja hoitanut ihan samat jutut kuin minäkin. On se hellyttävää kun vaavi katsoo tummilla silmillään isukkia, joka antaa maitoa:)

Pullorumba on varsinkin öisin aikamoista, koska vauvat eivät ole ihan samassa rytmissä. Eivät kyllä turhaankaan heräile/kitise, vaan nukkuvat noin 4 tuntia putkeen per lapsi. Tämä on itse asiassa hieman liikaa kun katsoo heidän syömiään aterioita, eli eivät syö tarpeeksi paljon kerralla ja päivässä. Mutta minkäs teet, vaikea on pakkosyöttää. Meillä on vielä käytössä erityiset pumpattavat silikoniset tuttipullot, joita puristelemalla pystyy auttamaan heikosti imeviä syömään enemmän.

Vauvat ovat onneksi (omasta mielestäni) suloisimmat oliot maailmassa. Päivä päivältä tuntuu, että he huomioivat meidän olemassa olomme yhä enemmän. Tämä aika on raskasta, mutta toisaalta niin kovin lyhyt...

Sitten vielä muutamia pikkuhuomioita:

- lipasto hoitopöytänä (seisotaan päässä ja aukeaa siis sivusta) on aivan loistava!! Kaikki tarvikkeet ja vaatteet saa tosi näppärästi otettua avonaisesta laatikosta, vaikka toinen käsi on vauvassa kiinni.
- vauvanhoitovinkki: pidä hoitopöydän vieressä käyttövälmiina (=töpseli seinässä) hiustenkuivaajaa ja vaipanvaihtoraivarit ovat historiaa. Saimme tämän vinkin kotikäyntikätilöltämme ja se tosiaan toimii. Kun peppu on vielä vähän kostea, niin ei kun kuivaaja huruuttelemaan sopivalta etäsyydeltä ja vauva hiljenee ja rentoutuu:)
- vauvat pitävät melusta! En tiennyt tätä ennen, mutta kätilömme sanoi, että ajatelkaapa kun ne ovat mahassa, millainen diskoteekki siellä on: äidin sydän- ja mahan äänet, puhe jne. Tämän vuoksi kuulemma monet vauvat nukkuvat päivällä paremmin kuin yöllä, koska silloin on melua ympärillä.

Tämä tällä kertaa, jokainen päivä on oppimista - ennen kaikkea siihen, että mikään ei ole itsestään selvää.

5 kommenttia:

 1. awww, miten suloisia ovat he! Onnea vielä!

  VastaaPoista
 2. Voi taivas mitä söpöliinejä se haikara on teille toimittanut! Aivan ihania :)

  Lykkyä arjen pyörittämiseen, siinä on varmasti oma opettelunsa!

  VastaaPoista
 3. Oi miten suloisia J & V ovat!!! Ovat jollakin tapaa niin "valmiin" näköisiä, eivät sellaisia tyypillisiä ryppyisiä vastasyntyneitä :D

  Meillä oli myös aikoinaan tytön kanssa hieman vaikeuksia rintaruokinnan kanssa aluksi ja paino laski hieman liikaakin sairaalassa. Kotona laski vielä uudelleen ja jouduin myös pumppailemaan ja antamaan rinnan lisäksi pulloa, kun toinen oli sen verran unelias ja laiska imemään. Oli se kyllä aluksi todella rankkaa kun koko ajan joko imetti, pumppasi, syötti pullosta, pesi ja desinfioi niitä. Voin vain kuvitella mitä se on kahden vauvan kanssa... Kovasti jaksamista!

  Hauska tuo hiustenkuivaajavinkki! Meillä imurin hyrinä tuuditti neidin mukavasti päiväunille :)

  VastaaPoista
 4. Aivan ihania ovat! Toivottavasti paino lähtee pian nousuun. Pulloruokinnassa on tosiaan se ihanuus, että isikin pääsee hoitamaan tuota syöttöpuolta. Meilläkin isi oli aivan myyty kun A joi kättärillä pullosta isin sylissä. Voimia ja iloa!

  VastaaPoista
 5. Hei, onnea pikkuisista! Löysin blogisi sattumalta jonkin aikaa sitten, ulkosuomalaisten äitien blogeja on mukavaa lukea, ja siksi liityinkin lukijaksesi :)

  -Riikka

  VastaaPoista