torstai 7. huhtikuuta 2011

"Näennäisimetystä"

Kiitos kommenteista! Hengissä ollaan vielä... Olen myös lisännyt tuon anonyyminä/pelkällä nimellä kommentointivaihtoehdon, en ollut aiemmin huomannut että se puuttui.

Blogeja kaksosten pikkuvauva-arjesta on olemassa aika vähän - ja alan ymmärtää miksi:D Aikaa netissä roikkumiseen saati kirjoitteluun ei juuri ole. Ne vähät kerrat kun ehdin konetta avata, tutkin lähinnä imetysneuvoja tai vauvanhoitovinkkejä, kun kerran kyseessä ovat esikoiset.

Tällä hetkellä meillä mennään osittais- tai voisi ehkä paremmin sanoa näennäisimetyksellä. Sanon näennäis- siksi, että mitään mainittavaa ravintoa ei rinnasta vauvoille tule. Sektio mitä ilmeisimmin hieman hidasti maidonnousua ja alun imetyskielto heikon imutehon vuoksi oli vielä tappavampaa maidontuotannolle. Sairaalassa olisi siis tullut jo maitoa suunnilleen yhdelle lapselle ja jos olisi voinut imettää, kaikki olisi varmaan jatkunut normaalisti. Vauvat nimittäin imevät edelleen hyvin (sekä rintaa että tuttipulloa). Pumpulle ei vaan heru kunnolla ja määrät ovat kutistuneet vielä entisestäänkin. Olen tutkinut kaiken maailman maidontulon uudelleenkäynnistysneuvot tehopumppauksineen, kotikaljan ja mammateen juonteineen ja kuumine hauteineen, mutta tosiasiassa en tule pystymään mihinkään tuollaiseen. Esim. "pesiminen" vauvan kanssa 24h vrk. ei onnistu kaksosilla, ainakaan kun mies on jo palannut töihin. Kun vauvat nytkin syövät hieman eri rytmissä (vaikka heitä yrittäisi "pakottaa" samaan rytmiin), niin aikaa ja ennen kaikkea jaksamista ei kerta kaikkiaan riitä. No, alkoholitonta olutta olen kyllä lipittänyt oikein olan takaa. Näyttäisi tosi hyvältä piilokamerassa, kun vauva toisella käsivarrella äiti avaa jääkappikylmää (alkoholitonta) olutpulloa:)

Niinpä olen reippaasti päätynyt antamaan imetyksen jatkua vain vauvan ja äidin herkkänä hetkenä, jolloin vauva saa 10 minuutissa imaistua ne muutamat tilkat mitä rinnassa sillä hetkellä on. Tämän jälkeen annan suosiolla kunnon eväät pullosta. Ajattelin jatkaa näin niin kauan kuin maitoa on edes vähän ja vauvat eivät hylji rintaa. Onhan se suloista katsella kun pikkuinen sinnikkäästi imee ja puuskuttaa äidin rinnalla.

Herkkä hetki, mallina V.

Ennen vauvojen tuloa olin hyvinkin liberaali ja ajattelin, että imetys onnistuu tai jos ei, niin ei se ole niin vakavaa. Mutta kuten niin monet muut, minäkin olen saanut huomata, että kun ne äitihormonit iskevät päälle, niin ne pettymykset ovat huomattavasti vaikeammin nieltävissä. Kun synnytys ensin päättyy sektioon ja sitten et edes voi imettää kunnolla, niin... Nyt alkaa kyllä jo ehkä vähän helpottaa. Ja sitä paitsi täällä Sveitsissä ei olla ollenkaan niin imetysfanaattisia kuin Suomessa. Etukäteen kätilöt kyselivät, että haluanko/aionko imettää - Suomessa sitä pidetään itsestäänselvyytenä! Täällä se tuntuu olevan enemmänkin valinta, jopa sairaalassa annettavassa imetysoppaassa imetyksestä puhutaan ikään kuin päätöksenä. Jollei se onnistu, niin se on sitten toinen juttu. Pulloja näkee myös julkisilla paikoilla mielestäni huomattavasti Suomea enemmän, en ole kyllä vielä käynyt missään vauvakerhoissa, että niiden tilannetta en tiedä. Anoppini sekä miehen isoäiti eivät myöskään ole juurikaan imettäneet, eli traditio pulloruokintaan on täällä pitkä.

V:lle maistuu maito myös pullosta.
Näillä eväillä siis mennään tällä hetkellä. Nyt molemmat nukkuvat tyytyväisinä syötyään jokseenkin peräjälkeen tänä aamuna. Yöllä ei ole niin helppoa, viime yönä sain ruokkia molemmat yhtäaikaa sittereissä kello 4. Toisina öinä tilanne on päinvastainen, kummallakin ruokailuväli 3 tuntia, mutta tasan eri tahtiin. Tällainen rytmi antaa max. 1 tunnin "unta" ruokailujen välillä... Kun J vielä ähisee ja puhisee aamuyöstä, ei nukkuminen ole kummoista. Mutta noilla nappisilmillähän saa kaiken heti anteeksi :)

5 kommenttia:

 1. Aivan ihastuttavia kuvia. :)
  Luulenpa, että yhdenkin lapsen imettämisessä on helposti ihan tarpeeksi hommaa... että ei kannata tosiaan tuntea yhtään syyllisyyttä siitä, jos homma ei onnistu kahden pienen vauvan kanssa. Kiva kuitenkin, jos edes vähän pystyt imettämään. :)

  VastaaPoista
 2. Oikein lämpimät (tupla)onnittelut perheenlisäyksistä! <3

  VastaaPoista
 3. Armahda itsesi, sillä kukaan ei tuomitse sinua niinkuin sinä itse! Se imetys joko onnistuu tai sitten ei; ruokaa, rakkautta ja läheisyyttä voi tarjoilla myös muualta kuin maitorauhasesta. Nauti niistä lyhyistä, mutta tehokkaista rintaruokintahetkistä ja sitten onnellisena pulloa perään! M

  VastaaPoista
 4. Ihanaa ettei siellä ole imetysfanaattisuutta! Oih, kunpa olisin itsekin säästynyt siltä ja kaikelta muulta maitokyselyltä ja ahdistukselta. :/

  VastaaPoista
 5. Mukavaa kuulla, että kaikki sujuu enimmäkseen hyvin! Uni jää varmasti kaksosten kanssa todella vähälle, mutta kyllä se sitten joskus helpottaa:) Voimia ja terkkuja koko perheelle!

  VastaaPoista