tiistai 22. helmikuuta 2011

RöstiäEilen illalla mieheni halusi tehdä racletteillan jämistä röstiä, yhtä omista (ja minunkin ) lempiruuistaan. Kaikki varmaan tietävät noin pääpiirteissään mitä rösti tarkoittaa: pannussa voissa paistettua perunaraastetta. Raaste voi olla joko kypsistä tai raaoista perunoista tehtyä, mikä vaikuttaa itse paistamisprosessiin.

Suomalaiset ajattelevat röstiä todennäköisesti enemmän lisäkeruokana ja niin sitä voidaan täälläkin tarjoilla. Sveitsissä röstistä on kuitenkin olemassa monta eri versiota, joita syödään pääruokana, lähes joka kantonilla on omansa. Esim. Bernin rösti on raastettua perunaa, sipulia ja pekonia. Baselin röstiin taas laitetaan usein perunan kaveriksi kanaa ja vihanneksia. Me teimme tällä kertaa risteytyksen Bernin ja Valais'n röstistä eli lisäsimme sekä sipulia, pekonia että loput raclettejuustosta. Lopuksi vielä paistettiin muna päälle, tämä on siis hieman kuin sveitsiläistä pyttipannua:)

Röstillä on Sveitsissä toinenkin merkitys. Usein kuuluu kulttuuriasioissa puhuttavan ns. röstigrabenista eli röstirajasta (kirjaimellisesti röstioja), jonka länsipuolella asuvat ranskankieliset ja itäpuolella saksankieliset sveitsiläiset. Kulttuurillisesti ja poliittisesti erot ovatkin merkittäviä, vaikka röstiä, kuten muitakin perinteisiä ruokia syödään kummallakin puolella. Miksipä ei, nehän ovat niiiin hyviä...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti