keskiviikko 22. helmikuuta 2012

Suuria muutoksia ja uusia projekteja

Olen miettinyt viime aikoina paljon tämän blogin kohtaloa. Meille on tapahtumassa isoja muutoksia lähiaikoina ja jotenkin tuntuu, että ei se elämä pyöri pelkästään vauvajuttujen ympärillä. Muutosten myötä olisi myös mahdollista muuttaa/lisätä blogin aiheita (muuttamatta nimeä?), mutta siltikään en ole varma onko itselläni aikaa ja viitseliäisyyttä jatkaa tätä, vaikka se olisi kiinnostavaakin.

Ensimmäinen muutos tapahtuu jo muutaman viikon kuluessa eli olemme vaihtamassa kantonia Vaudista Valais'n kantoniin. Näin muutamme oikein sveitsiläiselle ydinalueelle, keskelle Alppeja. Aluksi asuinpaikkamme tulee olemaan Martigny, jossa mieheni on ollut työssä jo nelisen vuotta. Tähän asti hän on ollut Genevessä sijaitsevan firman palkkalistoilla vuokrattuna työntekijänä, joten emme uskaltaneet muuttaa pysyvästi jos työpaikka olisi vielä vaihtunut. Sama työpaikka hänellä siis jatkuu, nyt vain sisäisenä työntekijänä. Lisäksi itse kävin vielä aiemmin töissä Genevessä, joten meidän oli pysyttävä visusti puolimatkan krouvissa, jotta kummankin työmatkat pysyivät reilussa tunnissa suuntaansa.

Asunnoksi saimme kivan remontoidun vuokra-asunnon, 4h+k eli hieman isomman kuin nykyinen 3,5h+k. Täällä lasketaan usein puoleksi huoneeksi jokin huone, joka on tarpeeksi iso, että sinne voi sijoittaa huonekaluja, mutta jota ei voi käyttää "huoneena" (ei ole ikkunaa tai sitä ei voi sulkea ovella muista tiloista). Meillä on ollut iso halli, johon mahtuu astiakaappi ja tuplarattaat oikein mainiosti.

Toinen muutos onkin  sitten "hieman" isompi. Alamme nimittäin rakentaa taloa Saxon-nimiseen kylään n. 10 km Martignystä itään. Löysimme myytävänä olleen paketin, jossa kohtuuhintaiselle minitontille rakennetaan makumme mukainen talo. Eli talofirma on ostanut edullisesti (no, täkäläisesti edullisesti...) tontteja, joille lupaa rakentaa mallistostaan sopivan talon asukkaiden toiveiden mukaan. Tällä hetkellä piirustuksia muokataan enemmän meidän makuumme ja sitten aletaan karsia lisättyjä ylellisyyksiä pois, jos rahat eivät riitä. Pankki on jo luvannut alustavasti lainan, mutta pyörrytte jos kerron kuinka paljon. Ehkä, ehkä, laskelmia voisi olla luvassa tulevaisuudessa kunhan päästään vähän konkreettisemmalle asteelle projektissa.

Talon osto täällä Sveitsissä toimii ihan eri tavalla kuin Suomessa eli lainaa ei normaalisti makseta koskaan kokonaan takaisin pankille. Lyhennystä on vuodessa n. 1% lainasummasta, joten voitte helposti laskea kuinka monta vuotta veisi lainan takaisinmaksu:) Käytännössä asunnon omistaja maksaa "vuokraa" pankille minimaalisen lyhennyksen sekä korkojen muodossa. Vuosittainen maksettava summa on silti huomattavasti alempi kuin maksaa samankokoisesta asunnosta vuokraa. Esim. meille on alustavasti tulossa asuinneliöitä n. 150, huoneitä 6 sekä losäksi koko talon pohjan kokoinen kellarikerros, jonne tulee saunaa, kodinhoitotilaa ym. Noh, okei, saunalle varataan paikka ja vesi- ym. jutut ja sitten aletaan katsella tarjouksista laattoja ja suihkuja... ehkä parin vuoden asumisen jälkeen?

Huomaatte siis, että asiaa riittäisi varmaan jatkossakin ja projektin edistymistä olisi mukava dokumentoida jotenkin. Lapsetkin tietysti pysyvät mukana "maailman ihmeellisimmässä matkassa", he kuitenkin ovat suuri syy myös talon hankitaan.

Mutta kysyn siis vielä kerran itseltäni: mikä on se maailman ihmeellisin matka - ehkä elämä itse, jokainen elämämme päivä sekä unelmat ja haaveet, jotka työntävät meitä kohti tulevaisuutta?

4 kommenttia:

 1. Toivottavasti jaksat kirjoitella projektista, lapsista ja elämästä Sveitsissä! Mekin aiomme laittaa asuntomme myyntiin täällä Tanskassa ja JOS tämä menee kaupaksi korkeasta hinnasta huolimatta, niin sitten haussa on rivitalo jostain lähiöstä. Oman kodin rakentaminen vaatisi niin isoja ponnisteluja ja rahasummia - ja kauas Kööpenhaminasta muuttoa - että se ei ole tällä hetkellä realistista.

  VastaaPoista
 2. Huh, tsemppiä tuleviin myllerryksiin ja yritä nyt kuitenkin jatkaa blogia, tällä tavalla pysyy sentään himpun verran kartalla - edes kantonin tarkkuudella :-)
  -M-

  VastaaPoista
 3. Oho, isoja suunnitelmia! Kuulostaa kyllä hienolta eli kiva olisi lukea kuvien kera:)

  VastaaPoista
 4. Hei, 0letko vielä täällä? Olisi kiva kuulla miten elämänne kaksosten ja uuden kodin kanssa on jatkunut?

  VastaaPoista