perjantai 26. marraskuuta 2010

Raclettea ja ruokarajoituksia


Pari päivää sitten söimme taas mieheni - ja monen muun sveitsiläisen - lempiruokaa raclettea. Monet raskaana olevat naiset välttävät racleten syöntiä kuin ruttoa, sillä parhaat juustot tehdään pastöroimattomasta maidosta, kuten useimmat juustot täällä. Viralliset suositukset täällä käskevät välttämään pastöroimattomasta maidosta tehtyjä pehmeitä juustoja ja homejuustoja jos ne syödään raakana sekä kovien juustojen kuorta.

Koska racletessa juusto ainoastaan paahdetaan, ei voi olla varma bakteerin kuolemisesta. Mutta jos tekee kuten minä, leikkaa pois kuoren juustosta ennen sen paahtamista, kaiken pitäisi olla ok. Tietysti olen syönyt esim. Roquefortia pizzan päällä jne., koska se on uunissa paistettua eli listeriabakteeri kuolee. Tästä syystä esim. fonduen syönti on sallittua, sillä juusto keitetään ennen tarjoilua (ainakin jos teet ruoan itse).

Juustoviipale siis laitetaan lapioon kuvan tavalla, siihen voi myös lisätä päälle pekoniviipaleen ennen paistamista, kuten on ilmeisen suosittua saksankielisessä osassa maata (näin olen kuullut). Lisukkeena syödään keitettyjä perunoita ja etikkavihanneksia, yleensä kurkkuja ja hillosipuleita. Juomana on yleensä tee tai valkoviini. Lapsille on tapana sanoa, ettei saa juoda cokista tai muuta hiilihapollista juustoruokien kanssa, koska siitä aiheutuu juustopallo mahaan. En tiedä mihin tuo perustuu ja onko edes totta...




Mieheni on töissä Valais'n kantonissa ja sieltä saa todella hyviä, voimakkaita pienten juustoloiden raclette-juustoja. Supermarketeista saa myös ihan tavallista, pastöroitua, miedomman makuista raclette-juustoa, joten jos on oikein pelokas listerian suhteen, voi huoletta syödä sitä.

Raclettegrilli löytyy varmaankin jokaisesta sveitsiläisestä taloudesta ja usein sen pääliosa on ikäänkuin parilalevy, jonka päällä voidaan valmistaa toista suosittua sveitsiläistä ruokaa, charbonnadea (eli "grillausta"). Kukin ruokailija grillaa eri laatuisia lihapaloja makunsa mukaan parilalla. Jostain kumman syystä sveitsiläiset ovat erittäin viehtyneitä "tee se itse"-ruokiin, eli jokainen ruokailija valmistaa oman annoksensa pöydässä.



Raskaana olevat naiset näyttävät olevan täällä ihan samanlaisia kuin Suomessakin: osa välttää kaikkea mahdollista, toiset käyttävät enemmän maalaisjärkeä. Minulta testattiin esim. toksoplasmoosi jo ihan alkuraskaudessa ja koska olen immuuni (kiitos kisut!?), olen syönyt esim. kuivattuja lihoja. Yleensä kovin kuivissa tuotteissa (kuivalihat tai kovat juustot) ei nimittäin ole listeriaa, sillä se tarvitsee kosteutta. Vakuumipakatut tuotteet olen näin ollen tietysti jättänyt syömättä.

Tänne Lausannen lähelle tuli muuten ensilumi viime yönä. Ei tuota nyt niin kauheasti ole, mutta edes vähän maa valkoisena. Ihan toista luokkaa luonnollisesti kuin Suomessa tällä hetkellä.

2 kommenttia:

  1. Raclettea, nam! Pitäisikin taas joku ilta herkutella! En ollut tuosta juustosuosituksesta kuullutkaan. Tai toki siis sen verran, että raskaana oleville suositellaan pastöroituja juustoja, mutta tarkoitin tuota kuoren syömisen välttämistä. Sinänsä ihan järkeenkäypää. Hyvä tietää. Olet kyllä onnekas, että olet toksoplasmoosille immuuni. Itse himoitsin yli kaiken tyttöä odottaessani mm. ilmakuivattua kinkkua, jota ei todellakaan suositella, jos tokso on negatiivinen, kuten minulla.

    VastaaPoista
  2. Joo, onneksi olen joskus tietämättäni sairastanut tuon tokson, on yksi asia vähemmän huolehdittavaa (esim. salaatit ravintoloissa jne.) Listeria on vähän hankalampi juttu, mutta ei sitä nyt ihan syömättäkään voi olla ja täältä Sveitsistähän on vaikea löytää kovia pastöroituja juustoja (tavallinen Emmentalkin on tehty raakamaidosta). Noh, toivotaan parasta...

    VastaaPoista